Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is bedoeld voor het verwarmen van kleine ruimtes zoals een badkamer tot grote oppervlaktes zoals een woonkamer. Elektrische vloerverwarming is ruwweg in 3 varianten aanwezig:

  • Kabels: Kabels van zo’n 5-8 mm dik die net als bij warm water vloerverwarming in de vloer worden gelegd.
  • Matten: Matten waarop in een zigzag patroon een dunne (2-3 mm) kabel is aangebracht. Meestal worden deze direct onder een tegelvloer aangebracht.
  • Folie: Dunne geleidende folie die onder tapijt of laminaat kan worden aangebracht.

Bij elektrische vloerverwarming wordt altijd de temperatuur van de vloer zelf geregeld, al dan niet in combinatie met de kamertemperatuur. Dit is een voordeel ten opzichte van de conventionele technieken. Daarnaast is het ook mogelijk om de vloerverwarming te koppelen aan een Bij vloerverwarming met warm water wordt alleen de ruimtetemperatuur voor de regeling gebruikt.

Wat is goedkoper elektrische vloerverwarming of een gasgestookte HR met radiatoren?

Een moeilijke vraag waar geen eenduidig antwoord op is te geven. Niet alleen omdat sommige gegevens wijzigen, zoals de prijs voor stroom en gas, maar ook omdat iedere situatie weer verschillend is. Een berekening voor een HR ketel met een rendement van 80% is weer heel anders dan een berekening met een HR ketel met een rendement van 90%.. In het algemeen is elektrische vloerverwarming echter goedkoper dan een gasgestookte HR. Een gasgestookte HR brengt namelijk flink wat kosten met zich mee. Niet alleen de aanschaf van de ketel maar ook onderhoudskosten, elektriciteitskosten van de pomp en natuurlijk de gaskosten. Naast de kosten kan ook het milieu een belangrijke rol spelen om te kiezen voor elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming in combinatie met groene stroom is erg duurzaam.

Aanleggen elektrische vloerverwarming, zelf doen of uitbesteden?

In principe is het prima mogelijk om de elektrische vloerverwarming zelf aan te leggen. Technische kennis over het product en elektriciteit is dan wel gewenst. Er zijn namelijk een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden:

  • Kabels moeten op een afstand van 50 cm. van de wand en andere vaste constructies neergelegd worden;
  • De groep of groepen waarop de elektrische vloerverwarming op wordt aangesloten moet beschikken over voldoende capaciteit;
  • De installatiedraden moeten voldoende dik zijn. Ook moeten de verwarmingsdraden over de gehele lengte voorzien zijn van vloerverwarmingsdraden en moet de meterkast natuurlijk over een aardlekschakelaar bevatten.

Tip: In de meeste gevallen is het handig om het systeem te laten aansluiten door een erkend installateur. Mocht er brand uitbreken door een verkeerde aansluiting dan bent u tenminste goed verzekerd.

Kosten elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming hoeft niet veel te kosten. Tegels & Sanitair is in Nederland absoluut de goedkoopste als het gaat om de verkoop van elektrische vloerverwarming. Bij ons kunt u al elektrische vloerverwarming bestellen vanaf 45 euro per m2. Daarnaast is het aanleggen van de Ecofloor matten erg eenvoudig waardoor u veel geld bespaart.

Plaats een reactie